علم امام به رفتار شیعیان
علم امام به رفتار شیعیان
آیا امام زمان، علیهالسلام، از اعمال و رفتار شیعیان اطلاع پیدا میکنند؟ 1- مساله علم امام
از دقت در مضمون این دسته از روایات بخوبی معلوم میشود که ائمه اطهار، علیهمالسلام، که از جمله آنها وجود مبارک امام زمان، علیهالسلام، میباشند از عملکردها و رفتار و حتی نیتهای شیعیان خود باخبر میشوند بعلاوه در این خصوص از وجود مبارک حضرت بقیةالله، علیهالسلام، روایتی وارد شده است: لایعزب عنا شیئمن اخبارکم. (1) هیچ یک از اخبار شما از دیدما پنهان نمیماند. ما بر همه امور شما اطلاع پیدا میکنیم...
بنابراین کوچکترین جایی برای شک در احاطه علم امامزمان، علیهالسلام، برتمام شؤون احاد مردم باقی نمیماند.
2- اخبار عرض اعمال
مومنان اعمال شما را میبینند...
روایاتی که در این زمینه وارد شده استبسیار زیاد است از جمله در تفسیر همین آیه از امام صادق، علیهالسلام، نقل شده است که آن حضرت فرمودند:تمام اعمال مردم هر روز صبح به پیامبر اکرم، صلیاللهعلیهوآله، عرضه میشود اعمال نیک و اعمال بد. بنابراین مراقب باشید... (3)
ویا در روایتی عبدالله بن ابان زیات میگوید به حضرت رضا، علیهالسلام، عرض کردم که برای من و خانوادهام دعایی بکنید. حضرت فرمودند: مگر من دعا نمیکنم؟ به خدا سوگند اعمال شما در هر روز و شبی برمن عرضه میشود لذا در هر مورد که مناسب باشد دعا میکنم
عبدالله میگوید این حرف امام، علیهالسلام، برای من تعجب آور بود که اعمال ما هر روز و شب بر امام، علیهالسلام، عرضه شود امام، علیهالسلام، وقتی متوجه تعجب من شدند خطاب به من فرمودند: آیا کتاب خداوند عزوجل را نمیخوانی آنجا که میفرماید: و قل اعملوا فسیری الله عملکم و رسوله و المؤمنون.
و در ادامه آن امام رضا، علیهالسلام، فرمودند: به خدا سوگند در این آیه مراد از مؤمنون علیبنابیطالب، علیهالسلام، است. (4)
از آنجا که همه ائمه، علیهالسلام، به منزله نفس و احدند و همه آنها لذا یک نور هستند از هر حکمی که به یکی از آنها ثابتشود به بقیه هم ثابتخواهد شد.
بنابراین از مفاد این دسته از روایات و روایات عرض اعمال در شبهای قدر به ساحت مقدس امام زمان، علیهالسلام، بخوبی معلوم میشود که حضرت صاحب الزمان، علیهالسلام، براعمال شیعیان آگاهی دارند. پس از اطلاع از این حقیقت عمده آن است که هر کس در حد توان خود به گونهای عمل کند که موجبات شادی پیامبر اکرم، صلیاللهعلیهوآله، و ائمهاطهار، علیهمالسلام، را فراهم سازد در این باره هم نقل است که روزی امام صادق، علیهالسلام، خطاب به اصحاب و مردمی که در مجلس آن حضرت حضور داشتند فرمودند:
چرا رسول خدا، صلیاللهعلیهوآله، را از خود میرنجانید؟
شخصی از حضرت سؤال کرد: یابن رسول ما چگونه رسولخدا، صلیاللهعلیهوآله، را ناراحت میکنیم؟
حضرت صادق، علیهالسلام، فرمودند: مگر نمیدانید که کلیه اعمال شما بر رسولخدا، صلیاللهعلیهوآله، عرضه میشود پس اگر معصیتی در اعمال شما مشاهده نماید باعث ناراحتی و رنجش خاطر او خواهد شد. پس با اعمال بدتان پیامبراکرم، صلیاللهعلیهوآله، را ناراحت نکنید بلکه سعی کنید با اعمال خوبتان او را خوشحال و مسرور سازید.
تنظیم برای تبیان: گروه دین و اندیشه – حسین عسگری
1. المجلسی، محمدباقر، بحارالانوار، ج53، ص175.
2. سوره توبه (9)، آیه 105.
3. الکلینی، محمدبن یعقوب، ج1، کتاب الحجة، باب عرض الاعمال علی النبی و الائمة، ص219، ح1.
4. همان، ص219، ح4.
کلمات کلیدی :
» نظر